Hoe werkt een robotmaaier?
- Geplaatst op
- Geplaatst in robotmaaier
Hoe werkt een robotmaaier?
Een robotmaaier is een handig apparaat dat ervoor zorgt dat u zelf het gras niet meer hoeft te maaien, want dit wordt geheel automatisch gedaan. Een van de fijne dingen aan een robotmaaier is dat deze na een maaibeurt zichzelf oplaadt en terugkeert naar zijn oplaadstation. De precisie waarmee een robotmaaier werkt kunt u zelf bijna niet evenaren en dat is misschien ook maar goed. Maar hoe installeert u een robotmaaier, over wat voor functies beschikken ze en vergt het veel onderhoud? In deze blog beantwoorden we al die vragen.
Installatie robotmaaier
Voordat de robotmaaier aan de slag kan moet deze eerst worden opgeladen aan het oplaadstation en zodra dat is gedaan kunt u maaier installeren. Dit klusje kan redelijk wat tijd kosten, maar zodra de installatie geregeld is hebt u nagenoeg geen werk aan uw robotmaaier. In onze blog hoe installeert u een robotmaaier, gaan we dieper in op de installatie.
Functies robotmaaier
Buiten de scherpe messen die een robotmaaier gebruikt om het gras perfect kort te kunnen snijden, wordt er ook gebruik gemaakt van verschillende handige sensoren.
Spot modus
Aan de hand van deze functie focust de robotmaaier op bepaalde stukken van het gazon. Die stukken kunt u dan extra laten maaien.
Mulching
Deze functie brengt vele voordelen met zich mee. Een extra dichte en gezonde grasmat, met als resultaat minder onkruid en een gevolg daarvan is dat uw groen container nagenoeg leeg blijft. Mulching zorgt er namelijk voor dat uw gras tijdig wordt gemaaid middels de scherpe messen van de robotmaaier wat ervoor zorgt dat het goed kort worden gehouden. Het gras wordt vervolgens gevoed door de maairesten die achterblijven.
Botssensoren
Voor de afbakening van een gebied kan een grens kabel worden gebruikt, aan de hand van de kabel weet de robot waar hij moet rijden. Als u bijvoorbeeld een gazon tot maximaal 600 m2 heeft met een boom die sterk genoeg is of tuinmeubilair dan is grens kabel niet nodig. De botssensoren van robotmaaier Dirk zorgen er namelijk voor dat de grasmaaier zich omdraait zodra er een obstakel wordt geraakt tijdens de maaicyclus.
Regensensor
Tijdens een regenbui hoeft u zich geen zorgen te maken over uw robotmaaier. De ingebouwde regensensoren beschermen de robotmaaier en het gras, want grasmaaien tijdens een regenbui gaat moeilijk en is slecht voor het gras. Zodra het begint te regenen keert de robotmaaier terug naar het oplaadstation en wanneer de maaier wil starten met zijn maaicyclus tijdens een regenbui wordt cyclus uitgesteld.
De noodstop
Mocht er onverwachts iets gebeuren waardoor u wilt dat de robotmaaier per direct stopt met maaien dan kunt u gebruik maken van de noodstop. De robotmaaier stopt dan gemakkelijk en snel (binnen 0,5 seconden).
Til- en kantel
De til-en kantelsensoren zorgen ervoor dat de robotmaaier onmiddellijk stopt zodra deze onder een te grote hoek komt te staan of zodra die wordt opgetild. Dit biedt u dus ook extra veiligheid, want onder de robotmaaier zitten redelijk scherpe messen. Ook zorgen de sensoren ervoor dat de robotmaaier minder makkelijk kan worden gestolen. Wanneer u na de stop de robot weer wil opstarten dient u eerst de pincode in te voeren.
Onderhoud robotmaaier
Wanneer u lang wil genieten van uw robotmaaier dan is het essentieel om het onderhoud goed bij te houden. Robotmaaier Betsie maait uw gras namelijk in diverse weersomstandigheden, middels een afdekkap is de grasmaaier beter beschermt. Daarnaast raden wij aan om de messen regelmatig te controleren en minstens 1 keer per jaar te vervangen. Botte messen kunnen er namelijk voor zorgen dat de prestaties van de robotmaaier minder worden. Verder adviseren wij onze klanten om de robotmaaier in de wintermaanden binnen te zetten, zo kunt u de levensduur van de robot verlengen.
Een robotmaaier neemt u werk uit handen, uw kostbare tijd kunt u daardoor aan andere dingen besteden. Voor meer informatie over onze robotmaaiers of robotmaaier accessoires kunnen wij u voorzien van deskundig advies. Ons contactformulier kunt u gemakkelijk invullen op de website.